Missä vaiheessa kannattaa pyytää arviointiapua?

Kuolinpesän jakamisen yhteydessä vainajan jäämistöstä voi löytyä kaikkea yllättävää. Esimerkiksi mummolan kaapin päällä vuosikymmeniä tomuttunut arvottomalta tuntunut esine voi paljastua tuhansien eurojen arvoiseksi. Mutta mistä minkäkin esineen markkina-arvon voi tietää?

Kuolinpesän ja perunkirjan jälkeen irtaimisto jää yleensä perillisten jaettavaksi. Onko pesässä jotain arvokasta, mutta juuri sinulle ei ole sille rahallista arvoa? Tällaisissa tapauksissa kannattaa kutsua apuun erilaisten huutokauppatoimijoiden asiantuntijat, jotka eivät osta koko pesää mahdollisimman halvalla vaan tarjoavat kanavan saada arvotavaroista markkinahinta.

Tarinan voima

Joskus esineisiin liittyy myös jokin tarina. Muun muassa postimerkkien huutokaupasta tunnetun Hellman Huutokauppojen toimitusjohtaja Tatu Untinen muistaa vuosien varrelta erityisesti erään tapauksen.

– Aina kannattaa näyttää asiantuntijalle kaikki materiaali. Kerrankin perinnön saanut nuoripari tuli parinkymmenen postimerkkialbumin kanssa meille arviointiin. Totesin kansioiden olevan perusmateriaalia, jolla ei ole suurta rahallista arvoa. Lopuksi jäljellä oli yksi kansio. Pariskunta kertoi, että olivat aikoneet jättää sen kotiin, kun siellä oli ‘vain jotain kiinalaisia postimerkkejä’. Tämän kansion sisällöstä he saivat huutokaupassamme parikymmentä tuhatta euroa, Untinen toteaa.

Militaria on edelleen suosittu harrastus

Militaria on toinen yleinen keräilijöitä kiinnostava alue.

– Militarian puolelta miekoille, kunniamerkeille tai muille teemaan liittyville esineille voi tulla yllättävääkin arvoa. Edellisessä huutokaupassamme oli myynnissä erään jääkäri Appelbergin kirjeenvaihtoa, valokuvia ja muuta aineistoa. Erän lähtöhinta oli 100 euroa ja kovan kilpailun jälkeen myyntitulos 6200 euroa, Untinen kertoo.

Myös kellot, korut ja muut design-esineet ovat haluttua tavaraa. Korona-aikana huutokaupat ovat keskittyneet pääsääntöisesti verkkoon, jolloin ulkomaalaisten ostajien tavoittaminen on perinteistä huutokauppaa helpompaa.