Ukrainan sota ja propagandamerkit

Ukrainan sota on ulottunut myös postimerkkeihin, joita on käytetty tehokkaasti propagandan välineenä. Jo vuodesta 2014 lähtien Ukrainan postilaitos on julkaissut postimerkkejä, jotka heijastavat sodan tapahtumia ja nostattavat kansallista henkeä. Tunnetuimpiin kuuluu Käärmesaaren puolustajia kunnioittava merkki, jossa sotilas näyttää keskisormea venäläiselle sotalaivalle. Merkki saavutti valtavan suosion, ja sen ilmestymispäivänä myyntipisteisiin kertyi pitkät jonot. Myös muut sotaan liittyvät saavutukset, kuten Venäjän lippulaivan upottaminen ja Kertsininsalmen sillan räjäyttäminen, on ikuistettu postimerkkeihin.



Samaan aikaan yksityiset tahot ovat levittäneet epävirallisia postimerkkejä, jotka ovat herättäneet kiivasta keskustelua. Vuonna 2022 Twitterissä levisi kuva natsijohtaja Roman Shukhevychia juhlistavasta "ukrainalaisesta" postimerkistä. Kyseessä ei kuitenkaan ollut Ukrainan postin julkaisu, vaan yksityisen Kasakkapostin valmistama merkki. Tämä valeuutinen levisi laajasti ja herätti syytöksiä Ukrainan natsimyönteisyydestä. Lopulta faktantarkistajat osoittivat väitteet vääriksi, mutta vahinko Ukrainan maineelle oli jo tapahtunut. Kasakkaposti ja vastaavat yksityiset toimijat valmistavat niin kutsuttuja Cinderella-merkkejä, jotka muistuttavat aitoja postimerkkejä mutta eivät kelpaa maksuvälineiksi.



Venäjä ja Ukraina

Postimerkeillä on pitkät perinteet propagandan työkaluna, ja sodan aikana niitä on käytetty molemmin puolin konfliktia. Vuonna 2014 Venäjän postilaitos julkaisi Krimin liittämistä juhlistavat postimerkit, jotka korostivat alueen kuulumista Venäjään. Merkit painettiin suurissa määrissä ja levisivät laajalti. Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen nimissä on julkaistu epävirallisia postimerkkejä, mutta ne eivät ole kansainvälisesti hyväksyttyjä maksuvälineitä, sillä yksikään maa ei ole tunnustanut näitä alueita itsenäisiksi valtioiksi.



Ukraina on vastannut Venäjän propagandaan omilla luovilla julkaisuillaan. Postimerkeillä on kunnioitettu paitsi sodan tapahtumia myös ukrainalaisten arkipäivän sankaruutta, kuten merkillä, jossa traktori vetää venäläistä panssarivaunua. Nämä merkit eivät ainoastaan edistä kansallista yhteenkuuluvuutta, vaan ne myös toimivat tehokkaina varainkeruun välineinä.



Tukea Ukrainalle

Ukrainalle osoitettu kansainvälinen tuki on näkynyt voimakkaasti postimerkkien kautta. Kymmenien maiden postilaitokset ovat julkaisseet Ukrainan lipun värejä ja symboleja sisältäviä merkkejä. Näistä merkeistä saadut tuotot on usein ohjattu humanitaariseen apuun tai sodasta kärsivien ukrainalaisten tukemiseen. Useat maat ovat julkaisseet myös lisämaksullisia postimerkkejä, joiden ylimääräiset tuotot menevät kokonaisuudessaan Ukrainalle.

Postilaitokset ovat tukeneet Ukrainaa myös muilla tavoin. Monissa maissa postimaksuja on alennettu tai lähetykset Ukrainaan on tehty ilmaisiksi, mikä on helpottanut avustustarvikkeiden ja humanitaarisen avun kuljettamista. Lisäksi jotkut maat, kuten Alankomaat ja Suomi, ovat lahjoittaneet huomattavia summia Ukrainan postin jälleenrakentamiseen ja toiminnan tukemiseen.


Sota on vaikeuttanut Ukrainan postilaitoksen toimintaa merkittävästi. Noin 500 postin toimipaikkaa on tuhoutunut tai vaurioitunut, ja 20 prosenttia maasta on venäläisten hallinnassa, mikä rajoittaa kansallisen postin toimintaa. Ukrainan posti on kuitenkin reagoinut tilanteeseen nopeasti perustamalla satoja tilapäisiä toimipisteitä muun muassa kouluihin ja valtionhallinnon rakennuksiin. Kansainvälinen yhteistyö ja lahjoitukset ovat olleet ratkaisevia Ukrainan postilaitoksen selviytymiselle ja ukrainalaisten elintärkeiden palveluiden jatkumiselle sodan keskellä.



Tämä artikkeli on tiivistetty versio Keräilyuutiset -lehden numerosta 2/2023. Irtonumeron voit ostaa verkkokaupastamme stamps.fi