Tintti: Klassikkosarjakuva, joka kiehtoo lukijoita ja keräilijöitä ympäri maailmaa


Tintti-hahmon synty ja kehitys


Belgialainen Georges Remi, taiteilijanimeltään Hergé, loi Tintti-hahmon vuonna 1929. Tintin ensimmäinen seikkailu, "Tintti Neuvostoliitossa", julkaistiin mustavalkoisena jatkosarjana, ja se käsitteli ajankohtaisia poliittisia teemoja. Alkuvaiheen Tintti-albumit, kuten "Tintti Afrikassa" ja "Tintti Amerikassa", olivat yksinkertaisia, ja niissä näkyi stereotypioita, sillä Hergé ei tuolloin vielä tehnyt laajaa taustatutkimusta. Vuodesta 1934 alkaen Tintin tarinat kehittyivät juonellisesti monipuolisemmiksi, ja "Sininen lootus" (1936) toi mukanaan merkittävän muutoksen. Hergé sai vaikutteita kiinalaiselta opiskelijalta, mikä lisäsi realismia ja kulttuurista tarkkuutta tarinoihin.


Toisen maailmansodan aikana Tintti-albumeja supistettiin 62 sivuun, ja Hergé uudisti aiempia tarinoita yhdessä Edgar P. Jacobsin kanssa, lisäten niihin värejä ja nykyaikaisia elementtejä. Tintin maailma rikastui myös uusilla hahmoilla, kuten Kapteeni Haddockilla, professori Tuhatkaunolla ja etsiväkaksosilla Dupont ja Dupond. Kaikkiaan Hergé loi 23 Tintti-albumia, joista viimeinen valmis tarina, "Tintti ja Picarot", ilmestyi vuonna 1976. Keskeneräinen "Tintti ja Aakkostaide" julkaistiin luonnosversiona Hergén kuoleman jälkeen.



Tintti Suomessa


Suomessa Tintti tunnettiin aluksi nimellä Tim, kun sitä julkaistiin vuonna 1955 Radiolehti-liitteessä. Ensimmäiset albumit ilmestyivät WSOY:n julkaisemina vuonna 1961, mutta niiden myynti jäi vaatimattomaksi. Suurempi läpimurto tapahtui 1970-luvulla, kun Otava toi markkinoille kaikki Tintti-albumit pehmeäkantisina ja julkaisi myös aiemmat WSOY:n albumit. Tämä laajempi saatavuus teki Tintistä suositun suomalaisten lukijoiden keskuudessa.


Otava julkaisi myöhemmin uusia laitoksia, kuten mustavalkoisia painoksia 2010-luvulla, joissa oli mukana alkuperäiset yli 100-sivuiset versiot. Myös uudemmat kovakantiset albumit julkaistiin alkuperäisessä ilmestymisjärjestyksessä, mikä helpotti sarjan lukemista kronologisesti.



Tintti-albumit keräilykohteena


Tintti on ollut vuosikymmeniä suosittu myös keräilykohteena. Jos tavoitteena on saada koko Tintti-sarja omistukseensa, niin se on helppoa, sillä koko sarja on uusintapainoksina jatkuvasti saatavilla kirjakaupoissa. Sarjan kerääminen ensipainoksina ei sekään ole kovin vaikeaa, jos tyytyy osittain heikkokuntoisiin albumeihin. Sen sijaan priimakuntoisen sarjan kerääminen ensipainoksina on erittäin vaikeaa ja vie todennäköisesti vuosia.

Neljää ensimmäistä kovakantista WSOY:n julkaisemaa kovakantista albumia on myynnissä melko usein ja niiden hinnat hiukan kuluneina ja pikkuvikaisina ovat noin 50–100 euroa kappale. Siistikuntoisina niitä on myynnissä paljon harvemmin ja ne maksavat yleensä 100–150 euroa kappale. Otavan 1970-luvun albumien ensipainokset ovat hankalia löytää siistikuntoisina, koska pehmeäkantisina liimanidoksina niihin tulee hyvin helposti pieniä vaurioita. Albumeja lukiessa niiden selät murtuvat ja kääntyvät helposti vinoiksi. Kansien ja selkien kiiltävästä väripinnasta irtoaa myös herkästi uloin pinta.


Albumisarjan kymmentä ensimmäistä osaa on kaikkein vaikein löytää täysin sileänä ja ilman kansivaurioita. Mikäli sarjan ykkösosa tulee priimana jonnekin myyntiin, joutuu siitä todennäköisesti maksamaan satoja euroja. Hiukan kuluneesta kappaleesta, jonka kansissa on murtumia ja selästä saattaa puuttua yksi tai useampi pala, voi joutua maksamaan 50 euroa. Myös numeroiden 2–4 hinnat priimoina ovat todennäköisesti 100–200 euroa kappale ja pikkuvikaisina joitakin kymmeniä euroja. Numeroiden 5–10 hinnat vaihtelevat priimoina 50–100 euroa kappaleelta ja kuluneempina ne maksavat 5–10 eurosta ylöspäin. Loput sarjan albumeista maksavat siisteinä ensipainoksina yleensä 10–50 euroa kappale ja kuluneempina 5–10 euroa kappale.


Numeroimaton Seitsemän kristallipalloa – Auringon temppeli -yhteisnidos vuodelta 1975 maksaa siistikuntoisena yleensä 100–200 euroa ja huonokuntoisenakin hinta saattaa olla 50 euroa. Tintti-albumien lukuisat uusintapainokset maksavat yleensä vain 5–10 euroa kappale. Aivan ensimmäisten osien 2. painokset voivat maksaa hiukan enemmän, sillä nekin ovat julkaistu jo 1970-luvulla. Otavan vuosina 2015–18 julkaisemia kahdeksaa kovakantista mustavalkoista Tintti-albumia on edelleen kirjakaupoissa myytävinä ja ne maksavat yleensä 15–25 euroa kappale. Käytettyinä niitä saa 10–15 euron kappalehinnoilla.

  

Tintti-sarjakuvasarja on kokonaisuutena mielenkiintoinen keräily- ja lukukohde, sillä sen kautta voi tutustua 1900-luvun historiaan 1920-luvulta alkaen päätyen lukuisten välietappien kautta aina kuukävelyyn ja 1970-luvun eteläamerikkalaiseen sissisotaan.



Tämä artikkeli on julkaistu Keräilyuutiset -lehden numerossa 3/2023 ja on tiivistelmä siitä.

Keräilyuutiset -lehden voit tilata verkkokaupasta: stamps.fi